REVIEW: AMIKO VIPER TWIN E2: Προσιτός Linux E2 με WiFi

Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο Viper Twin E2 της Amiko και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, καθώς ο δέκτης έρχεται με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Ο νέος Viper Twin E2 είναι ένας FullHD δορυφορικός δέκτης με twin tuner DVB-S/DVB-S2 και υποστήριξη συμπίεσης εικόνας MPEG-2/HD MPEG-4/H.264/H.265, που σημαίνει ότι έχουμε υποστήριξη και HEVC, κυρίως για αναπαραγωγή αρχείων από usb.

Να αναφέρουμε ότι ο δέκτης φέρει επεξεργαστή Hisilicon 3716MV410, DDR3 512MB και Flash 512MB, που σημαίνει επάρκεια μνήμης και ταχύτητας για άνετη καθημερινή χρήση.

Το twin tuner είναι ιδανικό για πλήρη ανεξαρτησία εγγραφής και τηλεθέασης, χωρίς τον περιορισμό μίας υπομπάντας και μίας πόλωσης που υπάρχει με ένα tuner.

Η δικτύωση του Viper Twin E2 πραγματοποιείται τόσο ενσύρματα, όσο και ασύρματα με το ενσωματωμένο WiFi, ενώ τα πολυάριθμα διαθέσιμα πρόσθετα (Plugins) προς εγκατάσταση, προσφέρουν αναρίθμητες επιπλέον λειτουργίες, όπως IPTV, VOD και πολλές άλλες.

Εξωτερική περιγραφή – Συνδέσεις

Ο Viper Twin βρίσκεται σε σκάφος διαστάσεων 160x30x90mm, που σημαίνει βολικό μέγεθος για οποιαδήποτε χρήση και οποιοδήποτε σημείο τοποθέτησης.

Στη πίσω όψη βρίσκουμε 2 x LNB IN για το twin tuner, RCA Video/stereo audio για παλαιότερες τηλεοράσεις, HDMI, Ethernet 100, Power IN, ενώ στο πλάι βρίσκουμε και 2 x USB 2.0. Το πλήκτρο stand by βρίσκεται στην επάνω πλευρά του δέκτη, διευκολύνοντας στο μέγιστο το πάτημα – όταν χρειάζεται – όπως πχ στη χειροκίνητη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ή κατά τη διαδικασία της αναβάθμισης λογισμικού .

Λογισμικό – Αναβάθμιση

Ο Viper Twin E2 βασίζεται σε λειτουργικό Linux Enigma 2 και έρχεται με προ-εγκατεστημένο το Open ATV 6.3, το οποίο βέβαια μπορείτε να αναβαθμίσετε σε 6.4, εύκολα μέσω της θύρας USB.

Για το λογισμικό OpenATV δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα λογισμικά για δέκτες Linux E2.

Η αναβάθμιση πραγματοποιείται εύκολα μέσω usb. Αφού αποθηκεύσουμε το αρχείο zip σε ένα στικάκι, το αποσυμπιέζουμε και βλέπουμε τον φάκελο dinobot. Στη συνέχεια μπορούμε να διαγράψουμε το αρχείο zip.

Με κλειστό τον δέκτη (εκτός τροφοδοσίας), εισάγουμε το στικάκι σε μία θύρα USB και ενεργοποιούμε τον δέκτη πατώντας το πλήκτρο stand by του δέκτη. Σε λίγα δευτερόλεπτα, εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη και πλέον αφήνουμε το πλήκτρο stand by. Η αναβάθμιση συνεχίζεται κανονικά και ο δέκτης κάνει επανεκκίνηση αυτόματα. Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίσαμε το λογισμικό στην έκδοση 6.4 του Open ATV.

Να σημειώσουμε ότι το μήνυμα αναβάθμισης θα εμφανιστεί σε 1080p, συνεπώς για να το δείτε θα πρέπει η τηλεόραση να υποστηρίζει την εν λόγω ανάλυση και όχι 720p.

Μενού – Λειτουργίες

Στο βασικό μενού βλέπουμε τις επιλογές Πάνελ πληροφοριών, Πληροφορίες, Χρονοδιακόπτες, Πρόσθετα, Ρυθμίσεις και Αναμονή / Επανεκκίνηση, δηλαδή τις κλασικές επιλογές στο Open ATV.

Στο μενού Πρόσθετα, βρίσκουμε πλειάδα προ-εγκατεστημένων plugins και συγκεκριμένα τα: Enhanced Movie Center, File Commander, IceTV, IMDb setup, MyMetrixLite, OpenAebif, Ανίχνευση πολυμέσων, Αναπαραγωγή εικόνων, Αναπαραγωγή πολυμέσων και Ενημέρωση Λίστας Προγραμμάτων V1.2. Το IceTV είναι ένα συνδρομητικό iptv plugin. Στο μενού Πρόσθετα, μπορείτε με το πράσινο πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο, να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε επιπλέον plugins από μία ιδιαίτερα ευρεία γκάμα που παρέχει το feed του OpenATV.

Επιλογές Tuner

Στη διαδρομή Ρυθμίσεις -> Ρυθμίσεις λήψης -> Ρύθμιση tuner, βρίσκουμε τις επιλογές για τα tuner A και B, οι οποίες είναι: Ισούται με, Loop στο, Δεύτερο καλώδιο από LNB σε μοτέρ, μη ρυθμισμένο, Προχωρημένο, Απλό. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις εγκατάστασης και LNB, ενώ στις δοκιμές πραγματοποιήσαμε επιτυχώς εγγραφή ενός καναλιού, με ταυτόχρονη τηλεθέαση οποιουδήποτε άλλου από τους δορυφόρους Astra στις 19,2 Ε.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι έχετε τη δυνατότητα Τυφλής Ανίχνευσης (blind scan),

Σκληρός δίσκος

Κατά τις δοκιμές, συνδέσαμε μία αποθηκευτική μονάδα USB των 8 GB σε FAT32, για την οποία δώσαμε εντολή αρχικοποίησης, με αποτέλεσμα την μετατροπή του συστήματος αρχείων σε EXT4 και την άμεση προσάρτησή της στη θέση media/HDD. Από το σημείο αυτό και πέρα, η λειτουργία σκληρού δίσκου ήταν απρόσκοπτη, τόσο για εγγραφή, όσο και αναπαραγωγή.

Τηλεχειριστήριο

Το τηλεχειριστήριο είναι λειτουργικό, ενώ θα βρείτε – μεταξύ άλλων – και ορισμένα πλήκτρα για απευθείας πρόσβαση σε λειτουργίες. Συγκεκριμένα, κάτω από το πλήκτρο Stand by, βρίσκουμε 3 πλήκτρα για απευθείας ρύθμιση ανάλυσης, επιλογή θέασης video (VideoMode) και της επιλογής «επέκταση» με τις λειτουργίες Επανεκκίνηση δικτύου, Διαχείριση λογισμικού, Πάνελ πληροφοριών και Ενεργοποίηση Picture in Picture. Με το μεσαίο πλήκτρο επιλέγουμε άμεσα λειτουργία VideoMode μεταξύ bestfit, letterbox, nonlinear, panscan.

Τα χρωματικά πλήκτρα οδηγούν στα μενού Πάνελ πληροφοριών, Πλοηγός προσθέτων, Επιλογή καναλιού ήχου και τέλος με το μπλε πλήκτρο εμφανίζονται πολυάριθμες ρυθμίσεις για λειτουργίες εγκατάστασης, διαχείρισης και συντήρησης.

Κάτω από τα χρωματικά πλήκτρα, υπάρχει άλλη μία τετράδα πλήκτρων άμεσης πρόσβασης, όπου το πρώτο πλήκτρο οδηγεί στο μενού Συσκευές (πχ σκληρός δίσκος), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως τον Media Player.

Συμπεράσματα

Ο Amiko Viper Twin E2 προσφέρει την ευελιξία του Enigma 2 σε προσιτή τιμή και μάλιστα με twin tuner και ενσωματωμένο WiFi !

 

ΠΗΓΗ: iptvsat.gr